Diagnos Lewybody

Lewybody demens (LBD) är en demensform som utvecklar både Alzheimers och Parkinssons sjukdom.

Lewy bodies, eller Lewykroppar, är små runda proteinsamlingar i nervcellerna. Deras närvaro förhindrar cellerna att fungera normalt.

Kännetecknande för LBD är stort sömnbehov, darrningar, synhallucinationer, störd drömsömn, trippande gång, svårt att sätta sig och att klä på sig. Även svårt att svälja, talar tyst och stel ansiktsmimik. Tal-, minnes- och lokaliseringsproblem.
Behöver mycket stöd i det vardagliga livet!

tisdag 25 december 2012

Skillnad på Parkinsondemens och LBD

LBD står för Lewybodydemens, och det är det som denna blogg handlar om.

Parkisondemens får en person som har haft Parkinson en längre tid. Demenssjukdomen kommer efter Parkinsondiagnosen och inte samtidigt.

En person som har LBD utvecklar sin demens (Alzheimers) samtidigt som sin Parkinson. Och det är kombinationen av Alzheimers och Parkinson som ger ytterligare problem som kanske inte den person har som bara har Alzheimers eller bara Parkinson.

Om detta kan ni läsa i mina andra inlägg.

Min make fick i julklapp en läsplatta! Och den har ett SIM-kort som gör det möjligt för honom att använda den på växelboendet också.....ett önskemål----alla boende ska ha trådlöst!!!

På hans läsplatta så finns en kamera och till det också ett album. Så nu finns det fyra foton på tre av familjemedlemmar (+ han själv).
I morgon kommer det att bli ytterligare några foton på familjemedlemmar när han träffar fler av den närmaste kretsen i familjen. Tanken med det är att han alltid har med sig sin familj!

Visst är det problem med att lära sig plattan, men tomten kom också med en penna som gör det lite lättare att använda vid touschen på plattan.
Har lagt in enklare spel, bland annat Flow Free, som finns på enklare nivå och på svårare nivå. Efterlyser nu enkla spel!

Kram/Carina1 kommentar:

  1. Parkinson's is a central nervous brain disease. It's damage our brain, we should treat it in the early stage of this disease. Parkinson's treatment

    SvaraRadera