Diagnos Lewybody

Lewybody demens (LBD) är en demensform som utvecklar både Alzheimers och Parkinssons sjukdom.

Lewy bodies, eller Lewykroppar, är små runda proteinsamlingar i nervcellerna. Deras närvaro förhindrar cellerna att fungera normalt.

Kännetecknande för LBD är stort sömnbehov, darrningar, synhallucinationer, störd drömsömn, trippande gång, svårt att sätta sig och att klä på sig. Även svårt att svälja, talar tyst och stel ansiktsmimik. Tal-, minnes- och lokaliseringsproblem.
Behöver mycket stöd i det vardagliga livet!

fredag 28 december 2012

Har semester!

Och det jag hade planerat till min tvåveckors semester var att laga mat!

Nej, vi ska inte åka någonstans - det gör man inte om man har LBD hemma
Nej, jag ska inte åka någonstans! Det gör jag dom helger som jag "är ledig" och då blir det oftast upp till Stockholm där döttrarna bor.
Ja, jag har varit och shoppat på stan, men då ensam----och det är skönt!

I dag var maken med när vi veckohandlade. Fungerade riktigt bra när jag själv är avkopplad efter ca en veckas semester. Ingen stress här och då fungerar allt - men det krävs planering!
Att jag vet vad jag vill ha och att allt är uppskrivet på lapp - men det känner nog ni igen - struktur så fungerar allt

Satt och tittade på demensförbundets hemsida och hittade denna länk om hjälpmedel.. Mycket nyttig text och där man måste se vad som passar bäst hemma.

Vad vi har, och det har vi haft länge, det är apotekets dosett (till medicin). Men det finns även elektronisk dosett och det kan man få via arbetsterapeut.

Andra hjälpmedel som de nämner är Påminnare (inspelat talmeddelande), teknisk nyckelbricka (info om att dörren är låst), elektronisk klocka (talande klocka) spisvakt, timer till kaffebryggare mm

En del skulle jag nog behöva själv.....
Men det jag hittade  är en mjuk vridplatta/snurrdyna som kan läggas på bilsätet. En sådan behöver vi! Men var hittar jag den?
Det som skulle förenkla för maken är att det blir lättare att svänga in benen efter att han har satt sig på sätet. Låter perfekt för honom, för det är svårt idag att komma in i bilen (som passagerare!)

Överhuvudtaget att sätta sig i dag är svårt, svårt att sikta rätt på stolen och det hör till sjukdomen LBD. Att sätta sig eller lägga sig - bilden av avståndet är svårt och det har även med stelheten att göra.

Visst ja! Min matlagning som jag började med...... det blir långkok och maträtter som tar lite tid att göra. Jag tycker det är kul att laga mat, men tiden är ibland lite för knapp. Men nu blir det många lunchlådor till maken nu, bara att välja och vraka i frysen!

Ta hand om er och kommer jag inte tillbaks innan nyår så vill jag önska er

Ett Gott Nytt År/Carina

1 kommentar: