Diagnos Lewybody

Lewybody demens (LBD) är en demensform som utvecklar både Alzheimers och Parkinssons sjukdom.

Lewy bodies, eller Lewykroppar, är små runda proteinsamlingar i nervcellerna. Deras närvaro förhindrar cellerna att fungera normalt.

Kännetecknande för LBD är stort sömnbehov, darrningar, synhallucinationer, störd drömsömn, trippande gång, svårt att sätta sig och att klä på sig. Även svårt att svälja, talar tyst och stel ansiktsmimik. Tal-, minnes- och lokaliseringsproblem.
Behöver mycket stöd i det vardagliga livet!

söndag 6 januari 2013

Tidsperspektiv

Tid kan vara dåtid, men också nutid. Men perspektiven är annorlunda!

Att försöka förklara att en händelse är först om några dagar går inte, det blir en stressituation. Som när maken ska åka till växelboendet, så antalet timmar som det dröjer till färdtjänsten kommer är inte längre lika många som de var innan LBD kom in i familjen.

Med andra ord så är inte tidsperspektivet samma i dag som för några år sedan. För att börja packa ca två dygn innan en resa, det förekom inte förr! Då var det timmen innan och då var det jag istället som började tidigare med alla förberedelser....som till semestern.

Så idag är det ombytta roller, bra att man inte alltid är den som stressar.......

 I morgon börjar jag jobba igen, så nu är första lappen skriven. Lappen som min maken får varje morgon som liten hjälp om hur dagen kommer se ut. Men ledig kväll har jag så hemtjänsten kommer bara till frukosten och till lunchen!

Kram Carina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar