Diagnos Lewybody

Lewybody demens (LBD) är en demensform som utvecklar både Alzheimers och Parkinssons sjukdom.

Lewy bodies, eller Lewykroppar, är små runda proteinsamlingar i nervcellerna. Deras närvaro förhindrar cellerna att fungera normalt.

Kännetecknande för LBD är stort sömnbehov, darrningar, synhallucinationer, störd drömsömn, trippande gång, svårt att sätta sig och att klä på sig. Även svårt att svälja, talar tyst och stel ansiktsmimik. Tal-, minnes- och lokaliseringsproblem.
Behöver mycket stöd i det vardagliga livet!

lördag 27 april 2013

Bort med skammen

Vill påminna er om denna hemsida www.bortmedskammen.se

Annars har veckan varit bra. Var i stugan med maken förra helgen, både lördag och söndag eftermiddag. Gick bra!

Maken har fått problem med att knäppa knapparna på skjortan men har själv kommit på en bra lösning. Knäpper upp de två/tre översta knapparna och drar sedan skjortan över huvudet. Så nu ha jag sett till att hans skjortor i klädkammaren är knäppta nertill!

Idag hade vår bostadsrättsförening vårstädning och maken var med på lunchen, trots att han inte hade varit ute och jobbat. Men det är så skönt att bo här i en förening där de känner honom sedan förut och vet vad han har gjort för föreningen. Efter alla år som ordförande så är han bekant med många och de vet också om att vid sådana här städdagar var han alltid ute och pratade med boende.......och jag skötte städningen. Idag gjorde vi samma sak men mer på hans villkor.

Skönt när gruset är borta för då kan han använda rullatorn igen.

Denna sjukdom, Lewybodydemens, gillar vi inte just nu. Om jag säger att tvättmaskinen går lite oftare nu och att vi nu även har skydd i sängen så behöver jag inte säga mer.

Och frågan är hur vår framtid kommer att bli! När det är dags för permanent boende vill jag ha honom hemma i den stadsdel som vi bor i. Närmare och bekvämare! Och de har även två avdelningar för dementa personer..........

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar